Gyakran Ismételt Kérdések

 Általános adatkezelés 

Miért nincs a programhoz használati útmutató, kézikönyv?

A használati útmutató az F1 billentyű lenyomásával bármikor előhívható, ill. ez az állomány a program telepítési könyvtárában pdf formátumban is megtalálható és kinyomtatható.

Megjeleníthető-e a nevem és a címem, elérhetőségem a fejlécben?

Megjeleníthető, amennyiben az általános adatkezelés menüpont alatt a felhasználói adatok, jelszó almenüt kiválasztva, megadjuk a fejlécben megjelenítendő nevet, címet, elérhetőséget, stb. Ezt pedig a nyomtatási feladatoknál az ujjlenyomatra kattintva aktiválhatjuk.


 Nyersanyagok megtekintése

Mit tegyek ha, nem találok a tervezéshez szükséges nyersanyagot?

A felhasználó számára a nyersanyag adatbázis nem bővíthető, mert a csomagolásokon többnyire csak a makrotápanyagokat tüntetik fel; sok ilyen nyersanyag használata esetén pedig torzulnának a mikrotápanyagok eredményei a véső elemzéseknél.
De az megoldható, hogy már az adatbázisban eleve meglévő nyersanyagokból bizonyos élelmiszereket modellezzünk; pl. egy tejszeletet a csomagoláson szereplő makrotápanyag és összetétel alapján mint recept felvihető a programba. Az is beállítható hogy a modellezett élelmiszert nyomtatáskor egy tételben mutassa, tehát csak a neve szerepeljen és a mennyisége, de ne szerepeljen alatta kiszabatként pl. az 5g tejcsoki, 3g tejpor, 0,5g zselatin, stb.


 Receptszerkesztés

Az üres elkészítési módok feltölthetőek-e?

Igen, ez a mező szabadon szerkeszthető, még a NutriComp saját, nem szerkeszthető receptjeinek esetében is. Ha van Word dokumentumban vagy bárhol máshol található elkészítési mód a Ctr+C másolás és a Ctr+V beillesztés billentyűkombinációkkal gyorsan megoldható ez a feladat.


 Étrendtervezés

Ha van egy jól megtervezett étrendem, amit alapnak szeretnék használni és csak a páciensek igényeinek, szükségleteinek megfelelően módosítanám, van-e erre lehetőség?

Igen, az étrendek másolhatóak és abban bármilyen módosítás eszközölhető, (így megmarad az eredeti étrendünk és azt a későbbiekben is tudjuk majd másolni és módosítani). A másoláshoz létre kell hozni egy új, üres étrendet, majd felső menüsorban található lábnyom ikon használatával másolható a kiválasztott étrend az új, üres étrendbe. 


 Automatikus étrendtervezés – DietCAD szoftverrel

Létezik-e a DietCAD programhoz részletes bemutató anyag, segítség?

A programhoz készítettünk egy részletesebb bemutató hangos-videot, amely reményeink szerint hasznos mind az esetleges beszerzés előtti döntéshozásnál, mind a programot már használók munkájának segítésében.
A video itt tekinthető meg.

Miért fordulhat elő a jam, cukorral az automatikus étrendtervezés során, ha a cukrot, felvettem a tiltott nyersanyaglistára?

A DietCAD automatikus tervezésnél egy nyersanyag tiltása az jelenti, hogy a receptben hozzáadott nyersanyagként, ill. önállóan nem fog az étlapban előfordulni. Pl. a cukor nyersanyagként való tiltása azt jelenti, hogy receptben nem fog előfordulni, de olyan élelmiszerben, ami eleve tartalmaz hozzáadott cukrot (mint pl. jam, cukorral) az előfordulhat. Ezt úgy lehet kivédeni, hogy a tervezésnél az élelmiszer/recept korlátozásánál inkább a cukormentes opciót választjuk.

Az étlap áttekintő nézete átemelhető közvetlenül az étkezések étlap mezőjébe?

Nem, mert a nyersanyagok, ill. a receptek neve nem feltétlenül felel meg a felhasználó igényeinek; pl. az adatbázisban a név: narancs, lé, tartósított, cukrozatlan, de a felhasználó az étlapba azt írná be, hogy 100-os narancslé. Ezért javasolt a végleges étlap mezőt az általunk használt, megszokott nyersanyag és receptnevekkel feltölteni. A nyomtatási feladatoknál, ha bejelöljük a „csak étlap” mezőt, akkor az általunk összeállított étlapot lehet nyomtatni ill. átadni Word dokumentumba.


 Közétkeztetés – közétkeztetési rendelet

Miért fordulhat elő, hogyha létrehozok egy teljeskiőrlésű kakaóscsiga receptet és betervezem az étrendbe, akkor a naponta adandó gabonamennyiségbe nem számítódik be és mint teljes kiőrlésű gabonát sem látja a rendszer?

A finompékáruk esetében a rendelet nem nyilatkozik a mennyiségről csak a 10 napos előfordulásban („Egyes élelmiszerekre, élelmiszercsoportokra vonatkozó előírások tíz élelmezési napra, egy főre számítva”) jelenik meg. Így mennyiségi útmutató hiányábana program nem jeleniti meg a naponta adandó gabonamennyiségnél (nem tudjuk ebben az esetben hány gramm lisz vagy hány darab finompékáru számít egy adag gabonának) ebből kifolyólag a teljes kiőrlésű lisztet sem számítja be az adandó mennyiségbe. A péksütemények (kifli, zsemle, stb.) esetében nyilatkozik a rendelet a mennyiségről 1-3 darab, ha ide (pékáru, teljes kiőrlésű) átsorolják a kakaós csigát, úgy, hogy a mértékegységet adagról darabra átállítják, akkor beszámítja a naponta adandó gabonamennyiségbe meg a teljes kiőrlésű gabonába, viszont akkor így a 10 napban adható finompékáru mennyiségbe nem fog beszámítódni.