Ki olvas minket

Oldalainkat 12 vendég és 0 tag böngészi

Étrendtervezés, ahogy mi szeretjük - Új Diéta 2003/2

Bizonyára szép számmal vannak a cikket olvasó kollégák között olyanok, akik már eddig is alkalmazták munkájuk könnyebbé, színvonalasabbá tételére a számítástechnika nyújtotta lehetőségeket. Remélem, azok is sokan vannak közöttünk, akik ismerik a NutriComp valamelyik korábbi szoftverét, az Étrendet vagy a Tápértéket. Azok számára, akik használták már a két program valamelyikét, jól ismertek az erősségeik: a rendkívül széles körű adatbázis, a dietetikusi munka igényeihez alkalmazkodó funkciók (egyéni és csoportszükségletek figyelembevétele, ezekhez való hasonlítás, makrotápanyagok mellett a mikrotápanyagok széles körű számítása). A korábbi programok használói ugyancsak hozzászokhattak a szigorúan a funkciót szem előtt tartó formához és a kezdetben talán szokatlan billentyűkombinációkhoz is, amelyek a DOS-os programkörnyezet korlátaiból adódnak.

Bővebben...

A megújult NutriComp Étrend program az oktatásban - Új Diéta 2003/3

Az előző lapszámban Szórád Ildikó lelkes beszámolóját olvashattuk arról, hogyan segíti a dietetikus munkáját a megújult NutriComp Étrend szoftver. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának Dietetikai Tanszéke abban a szerencsés helyzetben van, hogy az évek óta tartó együttműködésnek köszönhetően lehetőség nyílik a programok oktatási célú felhasználására.

Bővebben...

Étrendtervezés számítógéppel - Új Diéta 2004/2

A táplálkozás-egészségtan önálló diszciplínává válásában nagy szerepe volt pl. a vitaminok felfedezésének, s nagy lendületet adott a fejlődésnek az energia és tápanyag-szükségleti normák kidolgozása is. Napjainkra a szakmai ajánlások mind az egészségmegőrző táplálkozás, mind a betegségek étrendi kezelésénél részletes, szinte valamennyi ismert tápanyagra kiterjedően tesznek javaslatot az optimális felvételre vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy az étrendtervezés során legalább 15-20 tápanyagra kell számításokat végezni, amely hagyományos módon (papír, toll, tápanyagtáblázat) igen időigényes feladat. Nem marad más, új módszer után kell nézni. Adódik tehát az igény egy pontos, megbízható és időt kímélő módszer iránt. Az eszköz pedig elkészült a NutriComp Étrend tápanyagszámító program formájában, amely az évek folyamán sokat változott. Legfőképpen mert a fejlesztők folyamatosan, sikeresen beépítették a táplálkozástudományi kutatások legújabb eredményeit, de változott a programkörnyezet is, DOS-osból Windows alapú lett.

Bővebben...

Étrendtervezés kardiovaszkuláris rehabilitáció során - Új Diéta 2005/1

Munkánk során sok olyan beteggel találkozunk, akik a betegségükből kifolyólag átértékelik az addigi életvitelüket. Nyitottabbá válnak a változtatások iránt, beleértve a helytelen táplálkozási szokásaikat is, illetve mindent megtennének egészségük helyreállítása érdekében. Gyakran előfordult, hogy speciális szempontok szerint összeállított, személyre szabott étrendekre volt szükség, azonban a megvalósításuk a NutriComp étrendtervező, tápanyagszámító programja nélkül korlátozott volt.

Bővebben...

Új kihívások a tápanyagszámítás területein - Új Diéta 2005/2

A táplálkozás-egészségügyben dolgozó szakemberek, elsősorban a dietetikusok és az élelmezésvezetők munkáját régóta segíti a tápanyagszámító szoftver. A programokkal szemben támasztott követelmények — pl. a lehetőség szerinti legnagyobb pontosság, megbízhatóság, könnyű kezelhetőség, a sokoldalú feladatrendszerhez illeszkedő funkcionalitás — magasak, s minden területen az elvárható legmagasabb szakmai színvonal jelenik meg. Ezek általános szempontok, amelyek nagyrészt megvalósulnak a NutriComp által fejlesztett szoftverekben, azonban az elmúlt években jól megfogalmazható, speciális igények jelzik a fejlődés szükségszerű irányait.

Bővebben...

Programjaink képekben

autetrend.gif

Tippek és trükkök

Hasznos, ha rászánjuk az időt és a programokban az összes kép (amely lehet, hogy számunkra csak díszítő elemnek tűnik) és piktogram fölé állítjuk az egeret, pár másodpercig nem mozdítjuk el, amennyiben rendelkezik valamilyen funkcióval, az szövegesen megjelenik.

Reklámok