Nyersanyag- élelmiszer adatbázis

 Az élelmiszer- nyersanyag adatbázis jelenlegi forrásai, és bővítési lehetőségei:

Meglévő belső adatok ellenőrzött, validált rendszere:

  • Hazai publikus tápanyag információs források, tápanyagtáblázatok
  • Elsősorban import élelmiszerek esetében külföldi szakkönyvek, publikus és legális szakmai adatbankok
  • Hazai forgalomban lévő élelmiszerek esetében közvetlenül a gyártó/forgalmazó cég termékregisztrációs adatai
  • Egyéb mérési adatok hiányában a jelentősebb nemzetközi adatbázisokban is használt “modellezési” technika, amikor elsősorban összetett élelmiszerek esetében szakképzett dietetikusok által az élelmiszer összetételi adatainak megfelelő arányaiból számított értékek kerülnek beépítésre

 A NutriComp Bt. programjai az alábbi tápanyagokat tartalmazzák:

  • Energia (makrotápanyagok számított energia% értékével)
  • Fehérjék – aminosavak: összes fehérje, állati fehérje, növényi fehérje, alanin, arginin, aszparaginsav, cisztein, glicin, glutaminsav, hisztidin, izo-leucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, prolin, szerin, tirozin, treonin, triptofán, valin, aminosav, esszenciális aminosav
  • Zsírok – zsírsavak: összes zsír, állati zsír, növényi zsír, kaprilsav, kaprinsav, laurinsav, mirisztinsav, mirisztoleinsav, palmitinsav, palmitoleinsav, sztearinsav, olajsav, linolsav, alfa-linolénsav, arachidonsav, gadoleinsav, eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA), erukasav, MUFA, PUFA, SFA, UFA, összes zsírsav, esszenciális zsírsav, koleszterin
  • Szénhidrátok: összes szénhidrát, keményítő, élelmi rost, hozzáadott cukor
  • Szerves savak: összes szerves sav, fitinsav, oxálsav
  • Ásványi anyagok: nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas, réz, cink, mangán, króm, foszfor, kobalt, nikkel
  • Vitaminok: A-vitamin, karotin, retinol ekvivalens, B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin*, niacin, niacin ekvivalens, folsav, biotin, pantoténsav
  • Egyéb tápanyagok: alkohol, koffein, víz

*NutriComp DietCAD programban

 Nyersanyag adatbázis frissítés

Legális felhasználóink a honlapon történt regisztrációt követően e-mail-ben kérhetik a frissítéshez szükséges jogosultság beállítását a nutricomp@nutricomp.hu címünkön.
A honlapon már regisztrált és jogosultságot kapott felhasználóink nevükkel/kódjukkal való belépést követően le tudják tölteni a legfrissebb adatbázist. Belépés után a „Letöltések” főmenü pont alatt láthatóvá válik egy új „Nyersanyag adatbázis frissítés” menüpont, melyben a letölthető adatbázisok mellett, egy részletes leírás is található az adatbázis frissítés menetéről.