Táplálkozási kérdőívek

A NutriComp Bt. megalakulása óta foglalkozik energia- és tápanyagszámításra alkalmas táplálkozási kérdőíves rendszerek fejlesztésével, az eredmények feldolgozásával és statisztikai értékelésével, elemzésével. A táplálkozási kérdőívek egy része nemzetközileg is elismert és általánosan használt standardizált módszerekre épül; másik része – összhangban a WHO lokális, nemzeti sajátságokat tekintetbe vevő ajánlásaival – saját fejlesztésű kérdőív, messzemenően figyelembe véve a hazai lakosság általános táplálkozási szokásait, valamint a földrajzi jellemzőket és az élelmiszer források valós lehetőségeit.

Az általánosan használt táplálkozási kérdőívek formái:

24 órás visszaemlékezés (24h recall):
A vizsgált személy által az előző napon fogyasztott élelmiszerek ill. ételek-italok emlékezet alapján történő lejegyzése. Szakképzett dietetikus – mint kikérdező – segítségével viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet rövid időszakra vonatkozó (“keresztmetszeti kép”) információt kapni. Mivel nagy az individuális (adott személyre vonatkozó) megbízhatatlansági foka, elsősorban nagyobb lakossági csoportok (populáció) felmérése esetén alkalmazható.

Három napos feljegyzés – (three day record):
A vizsgált személy/ek adott középtávú időszakra (maximum az adott évszakra) vonatkozó táplálkozásának hatékony, de időigényes felmérése; két hézköznapon és egy munkaszüneti napon fogyasztott és feljegyzésre került élelmiszerek ill. ételek-italok adatainak feldolgozásával. A feljegyzett adatok dietetikus szakember személyes konzultációjával (dietetikai “interview”) kerül pontosításra. A vizsgált napok súlyozott átlaga alapján viszonylag pontosan, nyerhetünk megbízható adatokat.

Élelmiszer fogyasztási gyakorisági kérdőív (food frequency questionnaire, FFQ):
Használatával rendkívül megbízható adatokat nyerhetünk a vizsgált személy ill. közösség hosszabb időszakra (megfelelő formájával az egész évre) vonatkozó általános táplálkozási szokásairól. Alkalmazható mind populációs vizsgálatokban, mind egyéni étrend értékelésben, megbízhatósága viszont erősen függ a választható élelmiszer lista összetételétől és hosszától. Erőssége a fogyasztott élelmiszerek struktúrájának elemzése.
Módosított változata a fogyasztott élelmiszer mennyiséggel kiegészített kérdőív (SQFFQ) amely az élelmiszerek minőségi jellemzőit is figyelembe véve, kiválóan alkalmas energia- és tápanyagtartalom számítására.

Árlista megtekintése