Minőségbiztosítás

A NutriComp Bt. folyamatosan törekszik az általa fejlesztett szoftverek és az azokban használt adatbázisok folyamatos felügyeletére, karbantartására. Az adatok lehetőség szerinti hiteles, legális és publikus forrásból származó bővítése is a cég fő céljai közé tartozik. Ezen szakmai célok egysége megbízható, a realitások szintjéig minőségbiztosított energia- és tápanyagszámítást eredményeznek, melyek az alábbi pilléreken nyugszanak.

 Nyersanyag adatbázis fő forrásai

  • legális, publikus hazai tápanyagtáblázatok
  • elsősorban import élelmiszerek estén legális, publikus külföldi elektronikus és nyomtatott tápanyagtáblázatok
  • ipari élelmiszerek esetén a szakképzett dietetikusok által, hozzáférhető összetételi adatok alapján modellezett energia- és tápanyag értékek
  • élelmiszer gyártó/forgalmazó cégek adatbázisunkba regisztrált termékeinek adatai

A nyersanyag adatbázis zárt, a felhasználó nem változtathatja meg a számolás alapjául szolgáló élelmiszer / nyersanyag törzs energia- és tápanyag értékeit.

A NutriComp Bt. mindegyik programjában saját fejlesztésű adatbázisok futnak, melyek a szoftverekbe beépítve egységes egészet alkotnak.
Cégünk alapvető filozófiája, egyben a későbbiekben is fenntartani kívánt üzletpolitikája, hogy az energia- és tápanyagszámító programok felhasználói mindig komplett, teljesen feltöltött, megbízható adatokat tartalmazó adatbázisokat használhassanak, és ezeknek az adott lehetőség szerinti legfrissebb változatát. Ennek érdekében a legújabb fejlesztésű programjainkhoz az Interneten keresztül is frissíthető, letölthető nyersanyag adatbázist kínálunk. A honlapon már regisztrált és jogosultságot kapott felhasználóink nevükkel/kódjukkal való belépést követően le tudják tölteni a legfrissebb adatbázist. Belépés után a „Letöltések” főmenü pont alatt láthatóvá válik egy új „Nyersanyag adatbázis frissítés” menüpont, melyben a letölthető adatbázisok mellett, egy részletes leírás is található az adatbázis frissítés menetéről.

Rendszeresen karbantartott és bővített receptállomány
Programjainkban többféle mintarecept gyűjtemény is elérhető, melyek hasznos segítséget nyújtanak a felhasználó számára a saját receptúrák anyagkiszabatának kialakításakor, vagy étrendek gyors tervezésekor. A mintareceptek részben tükrözik az általános hazai táplálkozási szokásokat és hagyományokat, részben pedig dietetikusok által megtervezett, a közétkeztetésben is használható korcsoportos (mennyiségi arányokban és fűszerezésben különböző) mintául is szolgálnak.

Programjainkkal rendszeresen végezzük elismert nemzetközi forrásokból származó, validált energia- és tápanyag számításokat tartalmazó étrendek összehasonlító elemzését. Általános- és speciális dietoterápiás célú étrendek anyagkiszabatait visszük be a NutriComp programokba, a kiszámolt értékek pedig táblázatosan is összehasonlításra kerülnek a várt értékekkel – mind energia- és makrotápanyagok, mind mikrotápanyagok (vitamin, ásványianyag, stb.) vonatkozásában.

Programjaink adatbázisai az elmúlt tizenöt év legjelentősebb hazai táplálkozási vizsgálatainak elemzésében is felhasználásra kerültek. A vizsgálatok eredményeként kapott napi energia- és tápanyag beviteli értékek minden esetben összehasonlításra kerültek a lakosság különböző nemű és korú csoportjai esetén, egyrészt a hazai beviteli referencia értékekkel, másrészt nemzetközi vizsgálatok hasonló csoportjainak adataival. A NutriComp programmal számított értékek számtalan esetben közlésre kerültek lektorált, impakt faktorral rendelkező hazai és nemzetközi szakfolyóiratban, hazai adatokkal megerősítve a világszerte felfedezhető táplálkozási tendenciákat.